Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
160 min.
160 min.
Zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka na grillu? Wypróbuj ten przepis, smaczny i prosty. Marynata jest niezwykle intensywna w smaku, a mięso bardzo soczyste. Palce lizać!
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru
Przygotowanie:
1Żeberka umyć i pokroić na porcje.
2W miseczce sos sojowy wymieszać z miodem, czosnkiem, imbirem, mąką, wódką, octem i tabasco. Żeberka posmarować marynatą i odstawić na 2 godziny.
3Żeberka wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem (marynatę zachować). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka po 5 minut z każdej strony.
4Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ułożyć żeberka i opiekać przez 15-20 minut. W trakcie grillowania smarować marynatą.
Porcja dla:
4 osób