Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
160 min.

Zastanawiasz się jak przyrządzić żeberka na grillu? Wypróbuj ten przepis, smaczny i prosty. Marynata jest niezwykle intensywna w smaku, a mięso bardzo soczyste. Palce lizać!

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru

Przygotowanie:

1Żeberka umyć i pokroić na porcje.

2W miseczce sos sojowy wymieszać z miodem, czosnkiem, imbirem, mąką, wódką, octem i tabasco. Żeberka posmarować marynatą i odstawić na 2 godziny.

3Żeberka wyjąć z marynaty, osuszyć papierowym ręcznikiem (marynatę zachować). Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka po 5 minut z każdej strony.

4Rozgrzać grill do średniej temperatury. Ułożyć żeberka i opiekać przez 15-20 minut. W trakcie grillowania smarować marynatą.

Porcja dla:

4 osób