20 min.
65 min.
90 min.
Te super kremowe, sycące ziemniaki w restauracyjnym stylu znikną szybko ze stołu! Doskonale smakują następnego dnia, podgrzane w mikrofalówce z jajkiem i boczkiem. Nie jest to jadło lekkie i o niskiej zawartości tłuszczu, toteż zarezerwuj je na specjalne okazje.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 235 ml (1 szklanka) tłustej śmietany
- 120 ml (1/2 szklanki) mleka 2%
- 4 ząbki czosnku, zgniecione
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- 140 g (1 szklanka) startego średnio ostrego żółtego sera typu cheddar
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości 23×33 cm i rozłożyć w nim równomiernie ziemniaki.
2Wymieszać w dużej misce śmietanę z mlekiem, czosnkiem, mąką, solą i pieprzem. Wylać to na ziemniaki. Przykryć naczynie folią alumioniową.
3Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie zdjąć folię. Kontynuować pieczenie jeszcze przez około 40 minut, aż ziemniaki dadzą się łatwo przebić widelcem. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać serem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec, aż ser się roztopi (5 do 10 minut). Pozostawić na 5 aby ostygły.
Porcja dla:
6 osób