Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
65 min.
Całkowity czas:
90 min.

Te super kremowe, sycące ziemniaki w restauracyjnym stylu znikną szybko ze stołu! Doskonale smakują następnego dnia, podgrzane w mikrofalówce z jajkiem i boczkiem. Nie jest to jadło lekkie i o niskiej zawartości tłuszczu, toteż zarezerwuj je na specjalne okazje.

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 235 ml (1 szklanka) tłustej śmietany
  • 120 ml (1/2 szklanki) mleka 2%
  • 4 ząbki czosnku, zgniecione
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • 140 g (1 szklanka) startego średnio ostrego żółtego sera typu cheddar

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości 23×33 cm i rozłożyć w nim równomiernie ziemniaki.

2Wymieszać w dużej misce śmietanę z mlekiem, czosnkiem, mąką, solą i pieprzem. Wylać to na ziemniaki. Przykryć naczynie folią alumioniową.

3Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie zdjąć folię. Kontynuować pieczenie jeszcze przez około 40 minut, aż ziemniaki dadzą się łatwo przebić widelcem. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać serem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec, aż ser się roztopi (5 do 10 minut). Pozostawić na 5 aby ostygły.

Porcja dla:

6 osób