15 min.
75 min.
90 min.
Niewiarygodnie pyszne zapiekane ziemniaki, na których w trakcie pieczenia tworzy się karmelizowana skorupka z sera z pieczonym czosnkiem. Niestety, dania tego nie da się dłużej przechowywać (składniki oddzielają się od siebie i stają się oleiste), więc trzeba je zjeść od razu! Wspaniale pasuje do pieczonej szynki.
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych
- 170 g startego sera gouda
- 3 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku, zgniecionych
- 355 ml (1,5 szklanki) tłustej śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę wielkości 23×33 cm.
2Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.
3W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.
4Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.
5Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
8 osób