Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
75 min.
Całkowity czas:
90 min.

Niewiarygodnie pyszne zapiekane ziemniaki, na których w trakcie pieczenia tworzy się karmelizowana skorupka z sera z pieczonym czosnkiem. Niestety, dania tego nie da się dłużej przechowywać (składniki oddzielają się od siebie i stają się oleiste), więc trzeba je zjeść od razu! Wspaniale pasuje do pieczonej szynki.

Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych ziemniaków, obranych i pokrojonych
  • 170 g startego sera gouda
  • 3 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 355 ml (1,5 szklanki) tłustej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 165°C. Posmarować cienko tłuszczem brytfankę wielkości 23×33 cm.

2Z połowy ziemniaków ułożyć warstwę na dnie brytfanki, na to położyć połowę sera, a na to pozostałe ziemniaki.

3W małej patelni na średnim ogniu roztopić masło, podsmażyć na nim czosnek aż się zrumieni i zalać tym ziemniaki.

4Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać nią równomiernie ziemniaki i posypać pozostałym serem.

5Piec w nagrzanym piekarniku przez 75 minut. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

8 osób