Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
55 min.
Całkowity czas:
115 min.
115 min.
Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu – najlepiej smakuje na ciepło z plasterkami mozzarelli i pepperoni.
Składniki:
- 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
- 2 łyżki miękkiej margaryny
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Do dużej miski wlać wodę i dodać drożdże. Odstawić na kilka minut, a następnie zamieszać, aby się rozpuściły. Dodać margarynę, sól, cukier, 1/2 szklanki parmezanu, oregano i 3 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zmiksować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę.
3Ciasto mieszać przez pół minuty, a następnie przełożyć do formy. Posypać łyżką parmezanu. Piec przez 55 minut.
Porcja dla:
1 osoby