Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
55 min.
Całkowity czas:
115 min.

Pyszny i prosty chleb we włoskim stylu – najlepiej smakuje na ciepło z plasterkami mozzarelli i pepperoni.

Składniki:

  • 4,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 szklanki wody o temperaturze 45 stopni C
  • 2 łyżki miękkiej margaryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Do dużej miski wlać wodę i dodać drożdże. Odstawić na kilka minut, a następnie zamieszać, aby się rozpuściły. Dodać margarynę, sól, cukier, 1/2 szklanki parmezanu, oregano i 3 szklanki mąki. Miksować przez 2 minuty. Dodać pozostałą mąkę, zmiksować. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C. Lekko natłuścić formę.

3Ciasto mieszać przez pół minuty, a następnie przełożyć do formy. Posypać łyżką parmezanu. Piec przez 55 minut.

Porcja dla:

1 osoby