Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
150 min.

Najwspanialsze słodkie bułeczki jakie można sobie wyobrazić. Doskonałe na każdą porę dnia. Uwaga – szybko znikają!

Składniki:

  • 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 60 g masła

Przygotowanie:

1W miseczce wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i wodą, odstawić na 10 minut. Mleko podgrzać w rondelku, aż zabulgocze i zestawić z ognia. Dodać masło i pozostałą szklankę cukru, zamieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.

2W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, jajkami, solą i 3 szklankami mąki. Dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, dokładnie mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.

3Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek długości 35 cm, a następnie pokroić na 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowywać na sznurek o długości 22 cm i związać na supeł. Układać na blaszce w odległości 5 cm jeden od drugiego. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

5Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować stopionym masłem.

Porcja dla:

42 osób