30 min.
15 min.
150 min.
Najwspanialsze słodkie bułeczki jakie można sobie wyobrazić. Doskonałe na każdą porę dnia. Uwaga – szybko znikają!
Składniki:
- 2 saszetki (po 7 g) suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 szklanka mleka
- 60 g masła
Przygotowanie:
1W miseczce wymieszać drożdże z 2 łyżkami cukru i wodą, odstawić na 10 minut. Mleko podgrzać w rondelku, aż zabulgocze i zestawić z ognia. Dodać masło i pozostałą szklankę cukru, zamieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić do przestudzenia.
2W dużej misce wymieszać mleko z drożdżami, jajkami, solą i 3 szklankami mąki. Dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać po 1/2 szklanki mąki, dokładnie mieszając po każdorazowym dodaniu. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez 8 minut, aż będzie elastyczne. Przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
3Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek długości 35 cm, a następnie pokroić na 14 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowywać na sznurek o długości 22 cm i związać na supeł. Układać na blaszce w odległości 5 cm jeden od drugiego. Przykryć i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
4Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
5Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika i posmarować stopionym masłem.
Porcja dla:
42 osób