Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Jest to wypróbowany i prawdziwy rodzinny przysmak – nikt nie będzie rozczarowany!

Składniki:

  • 60 g masła
  • 230 g posiekanych pieczarek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2Nadzienie: roztopić 30 g masła w niewielkiej patelni na średnim ogniu. Wrzucić do niego grzyby, posolić i popieprzyć i smażyć, aż ściemnieją. Zdjąć z ognia i wymieszać z gałką muszkatołową i 3/4 szklanki bułki tartej.

3Nałożyć łyżkę nadzienia na koniec każdego płata kurczaka, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć rolady w lekko posmarowanej tłuszczem brytfance wielkości ok. 23×33 cm i posmarować po wierzchu pozostałym masłem oraz posypać pozostałą 1/4 szklanki bułki tartej. Na koniec polać wszystko śmietaną .

4Piec bez przykrycia w temperaturze 175°C przez 30 minut lub aż kurczak całkowicie się upiecze.

Porcja dla:

6 osób