15 min.
30 min.
45 min.
Jest to wypróbowany i prawdziwy rodzinny przysmak – nikt nie będzie rozczarowany!
Składniki:
- 60 g masła
- 230 g posiekanych pieczarek
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2Nadzienie: roztopić 30 g masła w niewielkiej patelni na średnim ogniu. Wrzucić do niego grzyby, posolić i popieprzyć i smażyć, aż ściemnieją. Zdjąć z ognia i wymieszać z gałką muszkatołową i 3/4 szklanki bułki tartej.
3Nałożyć łyżkę nadzienia na koniec każdego płata kurczaka, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć rolady w lekko posmarowanej tłuszczem brytfance wielkości ok. 23×33 cm i posmarować po wierzchu pozostałym masłem oraz posypać pozostałą 1/4 szklanki bułki tartej. Na koniec polać wszystko śmietaną .
4Piec bez przykrycia w temperaturze 175°C przez 30 minut lub aż kurczak całkowicie się upiecze.
Porcja dla:
6 osób