Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
50 min.

Topinambur to roślina bulwiasta o białym miąższu, spokrewniona ze słonecznikiem. Zupa z topinambura ma niesamowitą, kremową teksturę . Najlepiej ją udekorować świeżą natką pietruszki.

Składniki:

  • 55 g masła
  • 2 cebule, posiekane
  • 0,5 kg topinambura, grubo posiekanego
  • 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka brandy

Przygotowanie:

1W dużym garnku, na średnim ogniu stopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, topinambur i ziemniaki, i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 8 minut.

2Wmieszać brandy i mąkę, i gotować jeszcze przez minutę. Stopniowo dodać 2 szklanki bulionu, stale mieszając, aż zupa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 5 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko, w razie potrzeby dodając więcej bulionu.

3Przelać zupę z powrotem do garnka, dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób