20 min.
30 min.
50 min.
Topinambur to roślina bulwiasta o białym miąższu, spokrewniona ze słonecznikiem. Zupa z topinambura ma niesamowitą, kremową teksturę . Najlepiej ją udekorować świeżą natką pietruszki.
Składniki:
- 55 g masła
- 2 cebule, posiekane
- 0,5 kg topinambura, grubo posiekanego
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka brandy
Przygotowanie:
1W dużym garnku, na średnim ogniu stopić masło, aż zacznie się pienić. Dodać cebulę, topinambur i ziemniaki, i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze przez 8 minut.
2Wmieszać brandy i mąkę, i gotować jeszcze przez minutę. Stopniowo dodać 2 szklanki bulionu, stale mieszając, aż zupa zacznie wrzeć i zgęstnieje. Gotować jeszcze przez 5 minut. Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko, w razie potrzeby dodając więcej bulionu.
3Przelać zupę z powrotem do garnka, dodać śmietanę i doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzać. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób