30 min.
80 min.
290 min.
Bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja dla mięsożerców. Boczek z ziołami zawijany z białą kiełbasą.
Składniki:
- 1 kg nietłustego surowego boczku
- 2 grube surowe białe kiełbasy
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
- sól
- pieprz
- mieszanka ziół prowansalskich
- nić kuchenna
- rękaw kuchenny do pieczenia
Przygotowanie:
1Surowy boczek położyć na dużej desce, rozciąć ostrym nożem tak, aby powstał podłużny płat o grubości 2-3 cm. Mięso lekko roztłuc tłuczkiem, a następnie natrzeć roztartym czosnkiem z dodatkiem przypraw. Boczek odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
2Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
3Na zamarynowanym boczku ułożyć wzdłuż białe kiełbasy obrane z osłonek.
4Boczek ściśle zwinąć w rulon i związać nicią kuchenną, posypać ziołami prowansalskimi.
5Roladę włożyć do rękawa kuchennego i piec przez 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło z góry.
Porcja dla:
6 osób