Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
80 min.
Całkowity czas:
290 min.

Bardzo szybka i prosta w przyrządzeniu propozycja dla mięsożerców. Boczek z ziołami zawijany z białą kiełbasą.

Składniki:

  • 1 kg nietłustego surowego boczku
  • 2 grube surowe białe kiełbasy
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka ziół prowansalskich
  • nić kuchenna
  • rękaw kuchenny do pieczenia

Przygotowanie:

1Surowy boczek położyć na dużej desce, rozciąć ostrym nożem tak, aby powstał podłużny płat o grubości 2-3 cm. Mięso lekko roztłuc tłuczkiem, a następnie natrzeć roztartym czosnkiem z dodatkiem przypraw. Boczek odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

2Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

3Na zamarynowanym boczku ułożyć wzdłuż białe kiełbasy obrane z osłonek.

4Boczek ściśle zwinąć w rulon i związać nicią kuchenną, posypać ziołami prowansalskimi.

5Roladę włożyć do rękawa kuchennego i piec przez 70-80 minut. Pod koniec pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso się zarumieniło z góry.

Porcja dla:

6 osób