Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
90 min.
Całkowity czas:
580 min.
580 min.
Kompot z suszu jest zaliczany do potraw wigililnych. I całe szczęscie bo nie tylko jest pyszny ale i ułatwia trawienie co przy wigilijnej wieczerzy jest istotne!
Składniki:
- 500 g suszonych śliwek
- 500 g suszonych jabłek
- 500 g suszonych gruszek
- 3 łyżki cukru
- 2 laski cynamonu
- skórka obrana z 2 cytryn
Przygotowanie:
1Owoce umyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na noc.
2Następnego dnia dodać cukier, cynamon i skórkę cytyny. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.
3Kompot będzie bardzo esencjonalny, należy odlać go do słoika i wstawić do lodówki, a owoce ponownie zalać wodą i gotować przez kolejną godzinę.
4Kompot przecedzić i wymieszać z wcześniej odlanym. Wstawić do lodówki aby przed podaniem był mocno schłodzony.
Porcja dla:
2 osób