Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
580 min.

Kompot z suszu jest zaliczany do potraw wigililnych. I całe szczęscie bo nie tylko jest pyszny ale i ułatwia trawienie co przy wigilijnej wieczerzy jest istotne!

Składniki:

  • 500 g suszonych śliwek
  • 500 g suszonych jabłek
  • 500 g suszonych gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 laski cynamonu
  • skórka obrana z 2 cytryn

Przygotowanie:

1Owoce umyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na noc.

2Następnego dnia dodać cukier, cynamon i skórkę cytyny. Gotować na małym ogniu przez 30 minut.

3Kompot będzie bardzo esencjonalny, należy odlać go do słoika i wstawić do lodówki, a owoce ponownie zalać wodą i gotować przez kolejną godzinę.

4Kompot przecedzić i wymieszać z wcześniej odlanym. Wstawić do lodówki aby przed podaniem był mocno schłodzony.

Porcja dla:

2 osób