Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
200 min.

To moja ulubiona wersja boeuf bourguignon i zwykle gotuję go na niedzielny obiad w zimie. Podaję go z ziemniakami. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają, bo mięso i warzywa rozpuszczają się w ustach, a sos jest wprost boski!

Składniki:

  • 60 g masła
  • 200 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 4 cebule, drobno posiekane
  • 2 kg wołowiny na gulasz
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 butelka czerwonego wina burgundzkiego
  • 500 ml bulionu wołowego

Przygotowanie:

1W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę i boczek. Wyjąć z rondla i odstawić.

2Usmażyć wołowinę na rumiano, posypać mąką, a następnie dodać czerwone wino i bulion.

3Dodać boczek i cebulę, liść laurowy, pęczek przypraw, koncentrat pomidorowy, marchew, pieczarki i seler naciowy. Doprawić do smaku. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 3 godziny.

Porcja dla:

8 osób