Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
180 min.
180 min.
Całkowity czas:
200 min.
200 min.
To moja ulubiona wersja boeuf bourguignon i zwykle gotuję go na niedzielny obiad w zimie. Podaję go z ziemniakami. Wszyscy w mojej rodzinie go uwielbiają, bo mięso i warzywa rozpuszczają się w ustach, a sos jest wprost boski!
Składniki:
- 60 g masła
- 200 g boczku pokrojonego w kostkę
- 4 cebule, drobno posiekane
- 2 kg wołowiny na gulasz
- 40 g mąki pszennej
- 1 butelka czerwonego wina burgundzkiego
- 500 ml bulionu wołowego
Przygotowanie:
1W brytfance lub rondlu o grubym dnie rozgrzać masło na średnim ogniu i podsmażyć na nim cebulę i boczek. Wyjąć z rondla i odstawić.
2Usmażyć wołowinę na rumiano, posypać mąką, a następnie dodać czerwone wino i bulion.
3Dodać boczek i cebulę, liść laurowy, pęczek przypraw, koncentrat pomidorowy, marchew, pieczarki i seler naciowy. Doprawić do smaku. Dobrze wymieszać i dusić na małym ogniu przez 3 godziny.
Porcja dla:
8 osób