Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
195 min.
195 min.
Pyszne i proste do przygotowania bułki z dodatkiem płatków owsianych, miodu i melasy. Zakwas sprawia, że mają wyjątkowy smak!
Składniki:
- 1 szklanka zakwasu na chleb
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka melasy
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 60 g margaryny
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.
2Po zakończeniu cyklu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 24 kawałki. Uformować bułki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
4Na blaszce ułożyć bułki i piec przez 10-12 minut, aż będą rumiane.
Porcja dla:
24 osób