Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
195 min.

Pyszne i proste do przygotowania bułki z dodatkiem płatków owsianych, miodu i melasy. Zakwas sprawia, że mają wyjątkowy smak!

Składniki:

  • 1 szklanka zakwasu na chleb
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka melasy
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 60 g margaryny

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki włożyć do pojemnika automatu do chleba w kolejności sugerowanej przez producenta. Wybrać ustawienie „ciasto” i nacisnąć przycisk „start”.

2Po zakończeniu cyklu ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na 24 kawałki. Uformować bułki, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

4Na blaszce ułożyć bułki i piec przez 10-12 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

24 osób