Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
30 min.

Delikatny smak łagodnego sera, moreli, pomarańczy i szałwii wspaniale komponują się z cielęciną w tych prostych do przyrządzenia zrazach zawijanych. Doskonale smakują one z makaronem fettuccine oraz sałatą.

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce o grubości około 5 mm, cienko rozbite
  • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
  • 120 g sera cheshire lub innego łagodnego sera
  • 12 suszonych moreli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z 1 pomarańczy

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć mięso na desce, doprawić solą i pieprzem oraz szałwią.

2Pokroić ser na 4 plasterki i ułożyć po jednym na każdym kotlecie. Przykryć trzema morelami. Zawinąć zrazy na zakładkę, tak, żeby ser i morele znalazły się w środku.

3Włożyć zrazy, złączeniem do dołu, do płytkiego naczynia żaroodpornego i posmarować je oliwą. Polać sokiem pomarańczowym. Piec przez 20–25 minut, smarować sokami z naczynia w połowie tego czasu.

Porcja dla:

4 osób