Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Delikatny smak łagodnego sera, moreli, pomarańczy i szałwii wspaniale komponują się z cielęciną w tych prostych do przyrządzenia zrazach zawijanych. Doskonale smakują one z makaronem fettuccine oraz sałatą.
Składniki:
- 4 kotlety cielęce o grubości około 5 mm, cienko rozbite
- 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
- 120 g sera cheshire lub innego łagodnego sera
- 12 suszonych moreli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ułożyć mięso na desce, doprawić solą i pieprzem oraz szałwią.
2Pokroić ser na 4 plasterki i ułożyć po jednym na każdym kotlecie. Przykryć trzema morelami. Zawinąć zrazy na zakładkę, tak, żeby ser i morele znalazły się w środku.
3Włożyć zrazy, złączeniem do dołu, do płytkiego naczynia żaroodpornego i posmarować je oliwą. Polać sokiem pomarańczowym. Piec przez 20–25 minut, smarować sokami z naczynia w połowie tego czasu.
Porcja dla:
4 osób