20 min.
04 min.
24 min.
Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.
Składniki:
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- 250 g mąki
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki sody
- 170 g gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1Wykroić 4 kawałki folii aluminiowej o wymiarach 28 × 29 cm każdy i posmarować je olejem. Przesiać mąkę i sodę do miski. Dodać jogurt i starannie wymieszać, żeby powstało dość luźne ciasto. Wyłożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać 5-7 minut, aż zrobi się jednolite.
2Rozgrzać mocno opiekacz. Pokroić ciasto na ćwiartki. Rozwałkować każdą na oprószonym mąką blacie, aby powstał wrzecionowaty placek o długości około 25 cm i szerokości 18 cm. Ułożyć po jednym na przygotowanych kawałkach folii.
3Ułożyć chlebki wraz z folią pod grzałką opiekacza (najlepiej 15-20 cm poniżej grzałki). Piec, aż miejscami się przypieką, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powinno to zająć około 2 minut, ale należy cały czas sprawdzać chlebki, żeby się nie przypaliły.
4Obrócić chlebki na drugą stronę i piec jeszcze 1-2 minuty, żeby stwardniały i przyrumieniły się miejscami. Zawinąć każdy upieczony chlebek w ściereczkę, by nie ostygł. Podawać na gorąco albo na ciepło.
Porcja dla:
4 osób