Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
24 min.

Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.

Składniki:

  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • 250 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 170 g gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1Wykroić 4 kawałki folii aluminiowej o wymiarach 28 × 29 cm każdy i posmarować je olejem. Przesiać mąkę i sodę do miski. Dodać jogurt i starannie wymieszać, żeby powstało dość luźne ciasto. Wyłożyć je na blat oprószony mąką i zagniatać 5-7 minut, aż zrobi się jednolite.

2Rozgrzać mocno opiekacz. Pokroić ciasto na ćwiartki. Rozwałkować każdą na oprószonym mąką blacie, aby powstał wrzecionowaty placek o długości około 25 cm i szerokości 18 cm. Ułożyć po jednym na przygotowanych kawałkach folii.

3Ułożyć chlebki wraz z folią pod grzałką opiekacza (najlepiej 15-20 cm poniżej grzałki). Piec, aż miejscami się przypieką, a na ich powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Powinno to zająć około 2 minut, ale należy cały czas sprawdzać chlebki, żeby się nie przypaliły.

4Obrócić chlebki na drugą stronę i piec jeszcze 1-2 minuty, żeby stwardniały i przyrumieniły się miejscami. Zawinąć każdy upieczony chlebek w ściereczkę, by nie ostygł. Podawać na gorąco albo na ciepło.

Porcja dla:

4 osób