Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
24 min.
24 min.
Całkowity czas:
274 min.
274 min.
Trudno powiedzieć ile dokładnie cynamonu trzeba dodać do tych gofrów, bo nigdy tego nie mierzyłam – około pół łyżeczki, ale jeśli jesteś prawdziwym fanatykiem cynamonu, możesz oczywiście dodać więcej. Te gofry są cieńsze i bardziej chrupiące niż zwykłe z dodatkiem proszku do pieczenia.
Składniki:
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 250 g mąki
- cynamon – do smaku
Przygotowanie:
1Wymieszać wszystkie składniki i wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin.Kiedy ciasto zgęstnieje, formować z niego małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
2Rozgrzać gofrownicę, dobrze wysmarować tłuszczem i ułożyć na środku jedną kulkę ciasta. Szczelnie zamknąć gofrownicę i piec przez 2-3 minuty, aż będą chrupiące.
Porcja dla:
8 osób