20 min.
45 min.
65 min.
Cassoulet to bardzo sycąca i rozgrzewająca potrawa francuskich wieśniaków. My przygotujemy jej wegetariańską wersję, używając fasoli z puszki, ale tak jak tradycyjną posypiemy bułką tartą z ziołami oraz orzechami, które dostarczą białka.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
- 700 g dyni, pokrojonej w kostkę
- 300 ml gorącego wywaru warzywnego
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 400 g fasoli jaś z puszki, odsączonej i przepłukanej
- 400 g fasoli borlotti z puszki, odsączonej i przepłukanej
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Rozgrzać oliwę w naczyniu żaroodpornym, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu 6-7 minut, aż zmięknie. Dodać czosnek i dynię. Smażyć jeszcze minutę, mieszając.
2Dodać wywar, pomidory wraz z sokiem, przecier pomidorowy, liście laurowe, tymianek i fasolę. Starannie wymieszać (potrawa będzie początkowo dość sucha, ale w czasie pieczenia z dyni wycieknie dużo soku) i powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika na 25 minut.
3Wymieszać bułkę tartą z orzechami i natką pietruszki. Wyjąć naczynie żaroodporne z piekarnika. Doprawić solą i pieprzem, posypać bułką tartą z orzechami i wstawić ponownie do piekarnika (bez przykrycia) na 20 minut. Piec, aż posypka przyrumieni się lekko.
Porcja dla:
4 osób