Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
50 min.

To był jeden z najlepszych przepisów kulinarnych mojej mamy. Danie jest pyszne, a robi się je bardzo łatwo i szybko. Jest to też dobry sposób, aby zachęcić maluchy do jedzenia szpinaku!

Składniki:

  • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku
  • 6 obranych i pokrojonych ziemniaków
  • 115 g masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki suszonego koperku
  • 1 szklanka startego żółtego sera (np. cheddar)

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko nasmarować tłuszczem średniej wielkości naczynie żaroodporne.

2Szpinak ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W osolonej wodzie ugotować ziemniaki, ale nie rozgotować, a następnie odcedzić, odparować, lekko przestudzić i utłuc.

3Włożyć szpinak i ziemniaki purée do dużej miski i wymieszać z masłem, śmietaną, cebulą oraz solą i koperkiem. Przełożyć do przygotowanego naczynia żaroodpornego. Posypać żółtym serem.

4Piec przez 20 minut w nagrzanym piekarniku, aż lekko zbrązowieją, a ser zacznie bulgotać.

Porcja dla:

8 osób