Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
1490 min.

Czym byłoby życie bez dżemu truskawkowego? Ten przepis jest prosty a dżem wychodzi przepyszny. Polecam!

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych truskawek
  • 1 cytryna
  • 800 g cukru

Przygotowanie:

1Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Włożyć do miski.

2Cytrynę wyszorować, obrać i dodać skórkę do truskawek. Sok wcisnąć do miski z truskawkami, dodać cukier, wymieszać. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

3Wyjąć skórkę z cytryny, truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, zbierając pianę z powierzchni.

4Kiedy dżem będzie gęsty i szklisty, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać więcej wedle uznania.

5Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić w chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób