Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
1490 min.
1490 min.
Czym byłoby życie bez dżemu truskawkowego? Ten przepis jest prosty a dżem wychodzi przepyszny. Polecam!
Składniki:
- 1 kg dojrzałych truskawek
- 1 cytryna
- 800 g cukru
Przygotowanie:
1Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić w plasterki. Włożyć do miski.
2Cytrynę wyszorować, obrać i dodać skórkę do truskawek. Sok wcisnąć do miski z truskawkami, dodać cukier, wymieszać. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
3Wyjąć skórkę z cytryny, truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut, zbierając pianę z powierzchni.
4Kiedy dżem będzie gęsty i szklisty, sprawdzić czy nie potrzeba więcej cukru. Dodać więcej wedle uznania.
5Nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i odstawić w chłodne miejsce.
Porcja dla:
4 osób