Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
70 min.

Jęczmień jest nieco twardszy i bardziej gumowaty niż inne zboża, ma także bardziej słodkawy smak. Jęczmienną kaszę pęczak ugotowaną w pikantnym bulionie można podać zamiast ziemniaków czy ryżu.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
  • 200 g pęczaku, wypłukanego
  • 600 ml niesolonego wywaru z warzyw
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym, szerokim rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i łodygi selera, smażyć mieszając około 7 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodać kaszę, zamieszać, aby dokładnie pokryła się oliwą. Wlać wywar, dodać skórkę z cytryny, oregano i pieprz.

2Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 40 minut, aż kasza będzie prawie ugotowana i wchłonie większość płynu.

3Prażyć pestki słonecznika na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu, mieszając lub potrząsając patelnią, aż zrumienią się na złoto. Zdjąć z ognia, przenieść na talerz.

4Dodać do kaszy sok z cytryny i sułtanki, wymieszać i ponownie przykryć garnek. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Delikatnie mieszając, dodać prażone pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki i podawać.

Porcja dla:

4 osób