10 min.
60 min.
70 min.
Jęczmień jest nieco twardszy i bardziej gumowaty niż inne zboża, ma także bardziej słodkawy smak. Jęczmienną kaszę pęczak ugotowaną w pikantnym bulionie można podać zamiast ziemniaków czy ryżu.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule, drobno posiekane
- 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
- 200 g pęczaku, wypłukanego
- 600 ml niesolonego wywaru z warzyw
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
1Rozgrzać oliwę w dużym, szerokim rondlu o grubym dnie, na średnim ogniu. Wrzucić cebulę i łodygi selera, smażyć mieszając około 7 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Dodać kaszę, zamieszać, aby dokładnie pokryła się oliwą. Wlać wywar, dodać skórkę z cytryny, oregano i pieprz.
2Zagotować, zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 40 minut, aż kasza będzie prawie ugotowana i wchłonie większość płynu.
3Prażyć pestki słonecznika na suchej teflonowej patelni na średnim ogniu, mieszając lub potrząsając patelnią, aż zrumienią się na złoto. Zdjąć z ognia, przenieść na talerz.
4Dodać do kaszy sok z cytryny i sułtanki, wymieszać i ponownie przykryć garnek. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut. Delikatnie mieszając, dodać prażone pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób