Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
240 min.
Całkowity czas:
255 min.

Wspaniały smak, a potrawa naprawdę łatwa. Podaj z bułkami, a uzyskasz kompletny posiłek.

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy, pokrojonej na kawałki wielkości 2,5 cm
  • 700 g kapusty kiszonej, odsączonej i wypłukanej
  • 2 kwaśne jabłka – obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w krążki
  • mała cebula pokrojona w krążki
  • 1 kg czerwonych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki
  • 350 ml bulionu drobiowego
  • 0,5 łyżeczki kminku
  • 55 g startego sera szwajcarskiego

Przygotowanie:

1Do wolnowaru włożyć połowę kiełbasy i przykryć kiszoną kapustą. Kapustę przykryć pozostałą kiełbasą, jabłkami i cebulą, a na koniec ziemniakami. Polać całość bulionem drobiowym i posypać kminkiem.

2Przykryć i gotować w wysokiej temperaturze przez 4 godziny, lub do momentu gdy ziemniaki będą miękkie. Każdą porcję posypać przed podaniem startym serem.

Porcja dla:

8 osób