Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
40 min.

Czatnej to gęsty, aromatyczny sos owocowy, bardzo popularny w USA jako dodatek do mięs, głównie indyka świątecznego. Można go tez jeść z krakersami lub z serem typu Brie.

Składniki:

  • 235 ml (1 szklanka) wody
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 350 g świeżych owoców żurawiny
  • 125 g (1 szklanka) jabłek, obranych i pokrojonych w małą kostkę
  • 120 ml (1/2 szklanki) octu jabłkowego

Przygotowanie:

1W niewielkim rondelku wymieszać wodę z cukrem. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Dodać żurawinę, jabłka, ocet jabłkowy, rodzynki i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 10 minut często mieszając.

2Przelać mieszaninę do plastikowej lub szklanej miski i przykryć folią spożywczą tak, aby była dociśnięta do wierzchu sosu. Ostudzić do temperatury pokojowej i podawać, albo przykryć i wstawić do lodówki. Przed podaniem przywrócić do temperatury pokojowej.

Porcja dla:

2 osób