Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszne i bardzo aromatyczne danie, które całkiem szybko można przygotować. Ja używam mrożonej mieszanki owoców morza.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g wędzonego bekonu w plastrach
  • 1 duży, posiekany pomidor lub 200 g pokrojonych pomidorów z puszki

Przygotowanie:

1Rozgrzać oliwę w dużym teflonowym rondlu. Wrzucić cebulę, paprykę, czosnek i bekon. Smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać pomidora i smażyć jeszcze przez 2 minuty.

2Wsypać ryż i wymieszać tak, by całkowicie pokrył się oliwą. Dodać szafran i podgrzewać przez kilka sekund, a następnie wlać gorący wywar. Doprowadzić do wrzenia, lekko wymieszać i dusić na małym ogniu przez 5 minut.

3Wrzucić owoce morza, wymieszać, doprowadzić do lekkiego wrzenia i dusić maksymalnie przez 10 minut, aż ryż zrobi się miękki i wchłonie cały płyn. Mieszać od czasu do czasu. Podawać z cząstkami limonki.

Porcja dla:

4 osób