Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
85 min.
85 min.
Smaczne danie z kuchni gruzińskiej – drożdżowe pierogi nadziewane farszem mięsnym i smażone na głębokim tłuszczu.
Składniki:
- 30 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki wódki
Przygotowanie:
1Drożdże rozpuścić w mleku, dodać trochę mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
2Mięso drobno posiekać, dodać cebule, czosnek, natkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można dodać odrobinę wody aby farsz nie był suchy.
3Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Wykrajać duże krążki, nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.
4W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucać pierogi i smażyć przez 5 minut z obu stron na rumiano.
Porcja dla:
6 osób