Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

Smaczne danie z kuchni gruzińskiej – drożdżowe pierogi nadziewane farszem mięsnym i smażone na głębokim tłuszczu.

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki wódki

Przygotowanie:

1Drożdże rozpuścić w mleku, dodać trochę mąki i wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia.

2Mięso drobno posiekać, dodać cebule, czosnek, natkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można dodać odrobinę wody aby farsz nie był suchy.

3Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość 0,5 cm. Wykrajać duże krążki, nakładać farsz i zlepiać jak pierogi.

4W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucać pierogi i smażyć przez 5 minut z obu stron na rumiano.

Porcja dla:

6 osób