40 min.
40 min.
To bogate w smaku, lekko cierpkie i lekko pikantne purée ze świeżych i suszonych owoców zastąpi z powodzeniem masło na porannym toście. Przygotujemy go sporo, ale przecier dobrze się przechowuje w lodówce. Można go podawać z serem cheddar na kanapce lub zamiast marynaty czy sosu chutney.
Składniki:
- 500 g jabłek, obranych i pokrojonych
- 250 g suszonych gruszek
- 250 g suszonych brzoskwiń
- 360 ml soku z jabłek
- ½ łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
- 1½ łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
1Zagotować jabłka, gruszki, brzoskwinie, sok jabłkowy, przyprawy i 120 ml wody w rondlu o grubym dnie. Mieszać masę owocową od czasu do czasu.
2Dusić na małym ogniu bez pokrywki 30 minut, lub aż owoce się rozgotują i masa będzie jednolita. Mieszać często, aby nie przywarła do dna garnka.
3Odstawić garnek z ognia, aby masa trochę ostygła. Spróbować i dodać soku z cytryny, jeśli przecier jest za słodki. Dobrze wymieszać.
4Przełożyć masę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować, aby powstało gęste purée.
5Poczekać, aż zupełnie ostygnie i podawać. Przecier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Porcja dla:
1 osoby