Czas przygotowania:
40 min.
Całkowity czas:
40 min.

To bogate w smaku, lekko cierpkie i lekko pikantne purée ze świeżych i suszonych owoców zastąpi z powodzeniem masło na porannym toście. Przygotujemy go sporo, ale przecier dobrze się przechowuje w lodówce. Można go podawać z serem cheddar na kanapce lub zamiast marynaty czy sosu chutney.

Składniki:

  • 500 g jabłek, obranych i pokrojonych
  • 250 g suszonych gruszek
  • 250 g suszonych brzoskwiń
  • 360 ml soku z jabłek
  • ½ łyżeczki mieszanki przypraw korzennych
  • 1½ łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

1Zagotować jabłka, gruszki, brzoskwinie, sok jabłkowy, przyprawy i 120 ml wody w rondlu o grubym dnie. Mieszać masę owocową od czasu do czasu.

2Dusić na małym ogniu bez pokrywki 30 minut, lub aż owoce się rozgotują i masa będzie jednolita. Mieszać często, aby nie przywarła do dna garnka.

3Odstawić garnek z ognia, aby masa trochę ostygła. Spróbować i dodać soku z cytryny, jeśli przecier jest za słodki. Dobrze wymieszać.

4Przełożyć masę do robota kuchennego lub blendera i zmiksować, aby powstało gęste purée.

5Poczekać, aż zupełnie ostygnie i podawać. Przecier można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Porcja dla:

1 osoby