60 min.
25 min.
625 min.
Czerwona fasola adzuki nadaje temu japońskiemu ryżowi apetyczne, różowe zabarwienie oraz łagodny, kremowy smak. Danie to jest warte spróbowania, szczególnie przez osoby, które lubią potrawy orientalne.
Składniki:
- 100 g suszonej fasoli adzuki, namoczonej co najmniej przez 8 godzin
- 200 g kleistego ryżu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki czarnego sezamu
Przygotowanie:
1Odlać namoczoną fasolę i przepłukać ją zimną, bieżącą wodą. Włożyć do rondla, zalać dużą ilością zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na bardzo dużym ogniu 10 minut, zmniejszyć ogień na maleńki i gotować 35-45 minut, aż zrobi się bardzo miękka.
2Odlać fasolę w cedzaku ustawionym na dużej misce, ale zachować czerwony wywar. Odstawić go na około 30 minut, by ostygł.
3Przepłukać ryż zimną wodą, aż spływając z niego, będzie przejrzysta. Odsączyć ryż, dodać do czerwonego wywaru i moczyć godzinę.
4Odlać ryż, zachować czerwony płyn jak poprzednio. Wymieszać ryż z ugotowaną fasolą i włożyć do dużego rondla. Dodać taką samą objętość czerwonego płynu, w razie potrzeby dopełnić świeżą, zimną wodą. Dodać sól i wymieszać.
5Doprowadzić do wrzenia. Zamieszać, zmniejszyć ogień na mały i gotować około 15 minut, aż ryż wchłonie niemal cały płyn. Zamieszać ponownie, przykryć szczelnie pokrywką i zmniejszyć ogień. Zostawić na ogniu 10 minut, nie podnosząc pokrywki.
6Przełożyć ryż z fasolą do salaterki i spulchnić widelcem. Posypać sezamem i podawać.
Porcja dla:
4 osób