Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tradycyjne pulpety z mięsa mielonego na obiad dla całej rodziny. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Można je również przyrządzić z mięsa indyczego.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler korzeniowy
  • 1 por
  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
  • 2 jajka
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie i odsączona

Przygotowanie:

1Marchewki, pietruszkę, selera i pora obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miekkie.

2Mięso wymieszać z jajkami, bułką, cebulą, wegetą i pieprzem na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej.

3Z garnka wyjąć warzywa i partiami gotować pulpety w bulionie przez 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.

4Wywar przecedzić, żeby był klarowny. W kubku mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać około 2 łyżek wody i wymieszać na jednolity sos. Dodać parę łyżek ciepłego wywaru, rozmieszać, a natępnie dodać do garnka. Zagotować, cały czas mieszając i gotować przez parę minut, aż zgęstnieje.

5Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i dodać do sosu. Doprawić koperkiem, włożyć pulpety i podgrzać.

Porcja dla:

6 osób