20 min.
40 min.
60 min.
Tradycyjne pulpety z mięsa mielonego na obiad dla całej rodziny. Smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Można je również przyrządzić z mięsa indyczego.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler korzeniowy
- 1 por
- 1 kg mielonego mięsa wieprzowego-wołowego
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie i odsączona
Przygotowanie:
1Marchewki, pietruszkę, selera i pora obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miekkie.
2Mięso wymieszać z jajkami, bułką, cebulą, wegetą i pieprzem na jednolitą masę. Formować kulki wielkości piłeczki pingpongowej.
3Z garnka wyjąć warzywa i partiami gotować pulpety w bulionie przez 10 minut. Wyjmować łyżką cedzakową.
4Wywar przecedzić, żeby był klarowny. W kubku mąkę rozmieszać ze śmietaną, dodać około 2 łyżek wody i wymieszać na jednolity sos. Dodać parę łyżek ciepłego wywaru, rozmieszać, a natępnie dodać do garnka. Zagotować, cały czas mieszając i gotować przez parę minut, aż zgęstnieje.
5Ugotowaną marchewkę pokroić w plasterki i dodać do sosu. Doprawić koperkiem, włożyć pulpety i podgrzać.
Porcja dla:
6 osób