Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczne buraczki dla miłośników przetworów – marynowane z dodatkiem czosnku i chrzanu będą pysznym dodatkiem do dań na każdą okazję.

Składniki:

  • 1 kg małych buraczków
  • 1 korzeń (około 10 cm) chrzanu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 baldachimy kopru

Przygotowanie:

1Buraczki oczyścić, ugotować i obrać. Chrzan oczyścić i pokroić w słupki, czosnek obrać, a koper opłukać.

2Wszystkie składniki na zalewę zagotować.

3Do słoików nakładać buraczki, ząbek czosnku, kawałek chrzanu i koper. Zalać gorącą zalewą, słoiki zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć kocykiem i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie przełożyć w ciemne i chłodne miejsce.

Porcja dla:

4 osób