Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
04 min.
Całkowity czas:
14 min.

Te czipsy z jednego składnika zawsze zaskakują moich gości. Mogą być podawane jako przekąska na imprezach, najlepiej do wina, albo można nimi dekorować zupy, sałatki, lub dania główne.

Składniki:

  • 200 g startego parmezanu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 210 C. Blachę do pieczenia wyłożyć silikonową matą do pieczenia lub papierem do pieczenia.

2Wysypać na matę parmezan, tworząc koła wielkości 4-5 cm. Piec przez 4 minuty w rozgrzanym piekarniku.

3Zdjąć czipsy z maty szpatułką. Rozwałkować każdy placuszek osobno, gdy są jeszcze ciepłe. Kiedy się przyklei, pozostawić na wałku, aż całkiem ostygnie. Czipsy przyjmą kształt wałka.

4Podawać gdy ostygną i będą chrupiące.

Porcja dla:

8 osób