60 min.
20 min.
80 min.
Wspaniałe pierogi z jagodami – mogą być na lekki obiad lub na sycący deser podane ze śmietaną i cukrem.
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki wody
- 500 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, olej i stopniowo wodę, cały czas zagniatając. Jeśli ciasto będzie suche, można dodać odrobinę więcej wody.
2Przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować cienko ciasto. Od szklanki wkrawać kółka.
3Jagody wymieszać z cukrem. Nakładać po łyżeczce na kółka z ciasta. Zlepiać bokami, formując pierogi i przyszczypując brzeg, aby się nie rozpadły podczas gotowania.
4Gotować pierogi partiami we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać ze śmietaną i cukrem.
Porcja dla:
8 osób