Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
80 min.

Wspaniałe pierogi z jagodami – mogą być na lekki obiad lub na sycący deser podane ze śmietaną i cukrem.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g jagód
  • 3-4 łyżki cukru

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, olej i stopniowo wodę, cały czas zagniatając. Jeśli ciasto będzie suche, można dodać odrobinę więcej wody.

2Przełożyć na stolnicę i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Oprószyć stolnicę mąką i rozwałkować cienko ciasto. Od szklanki wkrawać kółka.

3Jagody wymieszać z cukrem. Nakładać po łyżeczce na kółka z ciasta. Zlepiać bokami, formując pierogi i przyszczypując brzeg, aby się nie rozpadły podczas gotowania.

4Gotować pierogi partiami we wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Można podawać ze śmietaną i cukrem.

Porcja dla:

8 osób