20 min.
15 min.
95 min.
Te pyszne drożdżówki z cynamonem są specjalnością Hamburga. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe z niesamowitym nadzieniem z masła, cukru i cynamonu.
Składniki:
- 2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 500 g mąki pszennej
- 75 g cukru
- 75 g masła o temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1Drożdże wymieszać z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aby powstała piana.
2Dodać mąkę, cukier, masło i sól, i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut aby wyrosło.
3Ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, tworząc prostokąt o wymiarach około 70×30 cm.
4Przygotować nadzienie: wymieszać masło z cukrem i cynamonem. Za pomocą szpatułki lub noża rozłożyć nadzienie równomiernie na cieście. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plasterki grubości 5 cm.
5Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 C. Układać roladki na blasze zachowując spory odstęp między nimi i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut aby wyrosły.
6Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż się przyrumienią.
Porcja dla:
15 osób