Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
95 min.

Te pyszne drożdżówki z cynamonem są specjalnością Hamburga. Cudownie lekkie ciasto drożdżowe z niesamowitym nadzieniem z masła, cukru i cynamonu.

Składniki:

  • 2 (7g) opakowania aktywnych suchych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1Drożdże wymieszać z mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut aby powstała piana.

2Dodać mąkę, cukier, masło i sól, i wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40 minut aby wyrosło.

3Ponownie wyrobić ciasto i rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, tworząc prostokąt o wymiarach około 70×30 cm.

4Przygotować nadzienie: wymieszać masło z cukrem i cynamonem. Za pomocą szpatułki lub noża rozłożyć nadzienie równomiernie na cieście. Zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokroić w plasterki grubości 5 cm.

5Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 220 C. Układać roladki na blasze zachowując spory odstęp między nimi i przykryć ściereczką. Odstawić na 15 minut aby wyrosły.

6Piec w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut, aż się przyrumienią.

Porcja dla:

15 osób