30 min.
30 min.
Ach, raclette! Właśnie wróciłem ze Szwajcarii, a w związku z moją nową pasją, jaką jest gotowanie – po prostu musiałem zapytać o ten przepis. Nie jest to przepis sensu stricto, ale raczej lista składników, które doskonale do siebie pasują. Jako, że większość ludzi nie ma w domu konika, w którym można by upiec wielki kawał sera, zaadaptowałem ten przepis na domowe urządzenie do raclette.
Składniki:
- 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki
- 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
- 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
- 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 słoik marynowanej cebuli
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 dzbanek herbaty
Przygotowanie:
1Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.
2Zaprosić przyjaciół do stołu.
3Podać herbatę.
4Każdemu z gości przydzielić łopatkę do rackette.
5Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.
6Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych skłądników.
7Jeść, pić i rozmawiać, aż wszyscy będą szczęśliwi, najedzeni i zadowoleni.
Porcja dla:
6 osób