Czas przygotowania:
30 min.
Całkowity czas:
30 min.

Ach, raclette! Właśnie wróciłem ze Szwajcarii, a w związku z moją nową pasją, jaką jest gotowanie – po prostu musiałem zapytać o ten przepis. Nie jest to przepis sensu stricto, ale raczej lista składników, które doskonale do siebie pasują. Jako, że większość ludzi nie ma w domu konika, w którym można by upiec wielki kawał sera, zaadaptowałem ten przepis na domowe urządzenie do raclette.

Składniki:

  • 250 g sera raclette na osobę, pokroić w plasterki
  • 3-4 małe ziemniaki na osobę, ugotować w mundurkach
  • 50 g pikantnej suszonej wołowiny (Bündnerfleisch) na osobę
  • 50 g szynki (np. Prosciutto) na osobę
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 słoik marynowanej cebuli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 dzbanek herbaty

Przygotowanie:

1Wszystkie składniki wyłożyć na małe talerzyki. Ułożyć wszystko na stole, wraz z urządzeniem do raclette.

2Zaprosić przyjaciół do stołu.

3Podać herbatę.

4Każdemu z gości przydzielić łopatkę do rackette.

5Do łopatek nałożyć ser i wstawić pod grill, aby ser się stopił i lekko przyrumienił.

6Stopiony ser wylać na talerz, na którym znajdują się już: kawałek ziemniaka i kawałki pozostałych skłądników.

7Jeść, pić i rozmawiać, aż wszyscy będą szczęśliwi, najedzeni i zadowoleni.

Porcja dla:

6 osób