30 min.
60 min.
90 min.
Pyszny kurczak w ziołach upieczony we francuskim cieście. To specjał pochodzący z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej i świetne danie obiadowe. Bulion ma mieć mocny smak.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 2 łyżki bulionu drobiowego w proszku lub vegety
- 2 szklanki (500 ml) gorącej wody
- 3 jajka
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
2Filety z kurczaka włożyć do niewielkiego rondelka, dodać bulion w proszku i zalać wodą. Gotować na średnim ogniu przez 8-10 minut, ale nie doprowadzając do wrzenia (ma być na granicy wrzenia), aż kurczak nie będzie już w środku różowy. Pokroić mięso w kostkę, a bulion odstawić.
3W małej miseczce wymieszać jajka z 1/2 szklanki odłożonego bulionu i natką pietruszki. W osobnej miseczce wymieszać cynamon z cukrem.
4Jedną część ciasta rozwałkować na kwadrat o boku 30 cm. Drugi arkusz ciasta przekroić na pół i rozwałkować je tak, aby powstałī dwa kwadraty o boku 20 cm. Większy kwadrat ciasta włożyć do głębokiej formy do tarty lub naczynia żaroodpornego o boku 23 cm.
5Na cieście w formie wyłożyć równomiernie połowę kurczaka. Polać go połową masy jajecznej, posypać połową cukru z cynamonem i oprószyć solą i pieprzem. Przykryć jednym mniejszych kwadratów ciasta. Na to ciasto wyłożyć pozostałego kurczaka, polać resztą masy jajecznej, posypać cukrem cynamonem i ponownie oprószyć solą i pieprzem. Przykryć pozostałym ciastem. Zawinąć do środka nadmiar ciasta z większego kwadratu. Posmarować stopionym masłem.
6Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut, aż się przyrumieni. Podawać na ciepło lub na zimno.
Porcja dla:
4 osób