Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Żeby wyszły wspaniale na Tłusty Czwartek, warto raz spróbować zrobić wcześniej. Smacznego!

Składniki:

  • 300 g mąki
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Wymieszać składniki, zagnieść ciasto na jednolitą masę i wybić drewnianym wałkiem. Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pokroić na paski. Każdy pasek przeciąć w środku i przez to nacięcie przewinąć jeden koniec paska.

2Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem. Przed smażeniem sprawdzić temperaturę smalcu wrzucając kawałek ciasta. Powinien się zrumienić i wypłynąć.

3Uwaga: dodatek spirytusu, rumu lub octu powoduje, że ciasto troszkę rośnie podczas smażenia.

Porcja dla:

15 osób