Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
40 min.
40 min.
Żeby wyszły wspaniale na Tłusty Czwartek, warto raz spróbować zrobić wcześniej. Smacznego!
Składniki:
- 300 g mąki
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
1Wymieszać składniki, zagnieść ciasto na jednolitą masę i wybić drewnianym wałkiem. Rozwałkować ciasto jak najcieniej i pokroić na paski. Każdy pasek przeciąć w środku i przez to nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
2Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na papierowych ręcznikach i posypać cukrem. Przed smażeniem sprawdzić temperaturę smalcu wrzucając kawałek ciasta. Powinien się zrumienić i wypłynąć.
3Uwaga: dodatek spirytusu, rumu lub octu powoduje, że ciasto troszkę rośnie podczas smażenia.
Porcja dla:
15 osób