25 min.
40 min.
155 min.
Ze swoją chrupiącą skórką i miękkim miąższem bułka ta jest najwierniejszą kopią pieczywa robionego we Francji jaką znam. Gorąco polecam!
Składniki:
- 750 g (6 szklanek) mąki pszennej
- 17 g suchych drożdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 475 ml (2 szklanki) ciepłej wody (45°C)
- 1 łyżka kaszki kukurydzianej
- 1 białko
- 1 łyżka wody
Przygotowanie:
1W dużej misce połączyć 2 szklanki mąki z drożdżami i solą. Dolać 2 szklanki ciepłej wody i przy pomocy robota kuchennego wyrobić ciasto. Drewnianą łyżką dodawać stopniowo tyle mąki, ile tylko da się domieszać.
2Przełożyć ciasto na lekko oprószoną maką powierzchnię i ugniatać z pozostałą mąką przez 8 do 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie uformować je w kształcie kuli. Włożyć do posmarowanej tłuszczem misy i odwrócić w misie, by pokryło się tłuszczem. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosło i podwoiło swoją objętość.
3Wyrośnięte ciasto zagnieść jednym energicznym ruchem i podzielić na pół. Wyjąć na lekko oprószoną mąką powierzchnię. Przykryć i zostawić na 10 minut. Rozwałkować obie połówki na duże prostokąty. Zwinąć ściśle wzdłuż długiego boku. Zwilżyć krawędź wodą, aby skleić, a końce podwinąć.
4Dużą blachę do pieczenia posmarować tłuszczem i posypać kaszką kukurydzianą. Położyć na niej bułki złożeniem do dołu. Roztrzepać jajko z łyżką wody i pędzelkiem posmarować nim bułki. Przykryć wilgotną ściereczką. Pozostawić na 35 do 40 minut, aby dwukrotnie wyrosły.
5Bardzo ostrym nożem zrobić na powierzchni każdej z bułek na całą jej długość 3 lub 4 skośne nacięcia głębokości około 1/2 cm. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku. Po 20 minutach pieczenia posmarować bułki ponownie roztrzepanym jajkiem. Piec przez kolejne 15 do 20 minut, aż wkłuty w środek bułki patyczek wyjdzie suchy. W razie potrzeby w trakcie pieczenia przysłonić bułki luźno folią aluminiową, aby uniknąć nadmiernego brązowienia. Upieczone zdjąć z blachy i wystudzić na metalowej kratce do ciast.
Porcja dla:
30 osób