Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
180 min.
Całkowity czas:
675 min.

Tradycyjny sposób na przyrządzenie gęsi – nacierana majerankiem, nadziewana jabłkami i owocami jałowca. Aromatyczna i soczysta. Zachwyci każdego!

Składniki:

  • 1 gęś (około 2 kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 g owoców jałowca
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Pod skórę powciskać owoce jałowca.

2Jabłka umyć i w całości włożyć do środka, posypać majerankiem i jałowcem. Gęś zaszyć i odstawić do lodówki na całą noc.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C.

4Do brytfanki nalać oliwę, włożyć gęś, przykryć i piec przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez 2,5 godziny.

5Upieczoną gęś odstawić na 30 minut, wyjąć jabłka i pokroić na ćwiartki. Gęś kroić na porcje i podawać z jabłkami.

Porcja dla:

6 osób