Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
95 min.
Całkowity czas:
115 min.

Smaczny przepis na domowy pasztet, który dostałam od znajomej. Zawsze coś z nim kombinuje i ulepsza, dodając inne przyprawy czy rodzaje mięsa.

Składniki:

  • 300 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 150 g tłustego boczku
  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka wegety
  • 2 liśce laurowe
  • 200 g wątróbki drobiowej

Przygotowanie:

1Łopatkę, boczek i pierś z kurczka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka, dodać smalec, vegetę i liść laurowy, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.

2Do garnka dodać wątróbkę i dusić jeszcze przez 15 minut.

3Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić i wysypać bułką tartą keksówkę.

4Do garnka z mięsem dodać bułkę, żeby nasiąknęła sosami z mięsa.

5Ugotowane mięso, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę.

6Do masy dodać jajka, mąkę i pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać, najlepiej ręką, na jednolitą masę. Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.

7Piec przez 40 minut.

Porcja dla:

10 osób