20 min.
95 min.
115 min.
Smaczny przepis na domowy pasztet, który dostałam od znajomej. Zawsze coś z nim kombinuje i ulepsza, dodając inne przyprawy czy rodzaje mięsa.
Składniki:
- 300 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 150 g tłustego boczku
- 1 pierś z kurczaka
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka wegety
- 2 liśce laurowe
- 200 g wątróbki drobiowej
Przygotowanie:
1Łopatkę, boczek i pierś z kurczka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko włożyć do garnka, dodać smalec, vegetę i liść laurowy, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając i w miarę potrzeby podlewając odrobiną wody.
2Do garnka dodać wątróbkę i dusić jeszcze przez 15 minut.
3Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić i wysypać bułką tartą keksówkę.
4Do garnka z mięsem dodać bułkę, żeby nasiąknęła sosami z mięsa.
5Ugotowane mięso, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę.
6Do masy dodać jajka, mąkę i pozostałe przyprawy, dobrze wymieszać, najlepiej ręką, na jednolitą masę. Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię.
7Piec przez 40 minut.
Porcja dla:
10 osób