Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
35 min.

To bardzo aromatyczny indyjski pudding ryżowy. To najlepszy pudding ryżowy, jaki kiedykolwiek jadłem i bardzo łatwo go przyrządzić!

Składniki:

  • 500 ml (2 szkl.) mleka kokosowego
  • 500 ml (2 szkl.) mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 90 g (1/2 szkl.) ryżu basmati
  • 40 g (1/4 szkl.) rodzynek

Przygotowanie:

1W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia mleko kokosowe z mlekiem krowim i cukrem. Dodać ryż basmati i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje, a ryż zmięknie (ok. 20 minut).

2Dodać rodzynki, kardamon i wodę różaną, i gotować jeszcze kilka minut. Nakładać chochelką do pucharków deserowych i posypać migdałami i pistacjami.

Porcja dla:

4 osób