Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
25 min.
25 min.
Całkowity czas:
35 min.
35 min.
To bardzo aromatyczny indyjski pudding ryżowy. To najlepszy pudding ryżowy, jaki kiedykolwiek jadłem i bardzo łatwo go przyrządzić!
Składniki:
- 500 ml (2 szkl.) mleka kokosowego
- 500 ml (2 szkl.) mleka
- 3 łyżki cukru
- 90 g (1/2 szkl.) ryżu basmati
- 40 g (1/4 szkl.) rodzynek
Przygotowanie:
1W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia mleko kokosowe z mlekiem krowim i cukrem. Dodać ryż basmati i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje, a ryż zmięknie (ok. 20 minut).
2Dodać rodzynki, kardamon i wodę różaną, i gotować jeszcze kilka minut. Nakładać chochelką do pucharków deserowych i posypać migdałami i pistacjami.
Porcja dla:
4 osób