Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
110 min.

Ten przepis powstał, kiedy zapragnęliśmy jakiegoś pikantnego, orientalnego dania. Z mało wyszukanych składników takich jak masło orzechowe, imbir i olej sezamowy udał się pyszny obiad.

Składniki:

  • 1 szklanka (235 ml) sosu sojowego
  • 8 ząbków czosnku, rozgniecionego
  • 1 łyżka świeżego imbiru, rozgniecionego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 kg udek kurczaka, bez skóry
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

1W misce wymieszać sos sojowy z czosnkiem, imbirem i sosem chili. Dodać kurczaka i obtoczyć w marynacie. Przykryć i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

2W garnku rozgrzać olej sezamowy. Dodać brązowy cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Dodać cebulę i smażyć przez 5 minut. Dodać kurczaka i smażyć przez 5 minut. Dolać marynatę i pół szklanki wody, zagotować.

3Zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 minut. Dodać masło orzechowe, dobrze wymieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Kurczaka przełożyć na półmisek, polać sosem i udekorować szczypiorkiem.

Porcja dla:

4 osób