Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
90 min.

Pyszne i proste do przygotowania gofry, doskonałe na każdą porę dnia. Zamiast mleka można dodać maślankę, ale wówczas trzeba również dodać łyżeczkę sody do suchych składników.

Składniki:

  • 1 saszetka (7 g) suszonych drożdży
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2,5 szklanki przesianej mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Odstawić na 10 minut.

2Wymieszać mąkę z solą i cukrem. Żółtka zmiksować z drożdżami, a następnie dodać do suchych składników. Dodać wanilię i masło, wymieszać.

3Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4Rozgrzać gofrownicę i lekko natłuścić. Nakładać około 3/4 – 1 szklankę ciasta, zamknąć pokrywę. Smażyć na złoty kolor.

Porcja dla:

6 osób