Czas przygotowania:
03 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
13 min.

Gorąca czekolada przygotowana od podstaw w kuchence mikrofalowej. Jeśli Twoje dzieci umieją korzystać z kuchenki mikrofalowej, same mogą wykonać ten przepis!

Składniki:

  • 700 ml (3 szkl.) mleka
  • 55 g półsłodkiej czekolady, startej
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 1 jajko

Przygotowanie:

1Wlać mleko do naczynia, które może być używane w kuchence mikrofalowej i ugotować je przez 2 minuty na wysokim poziomie mocy. Dodać czekoladę, cukier i cynamon. W małej miseczce trzepaczką ubić jajko na gładko, a następnie dodać je, mieszając, do mieszaniny z czekoladą.

2Włożyć z powrotem do mikrofalówki i gotować na wysokim poziomie mocy przez 3-4 minuty, lub do momentu gdy czekolada będzie pienista (uważać, aby się nie zagotowała). Wymieszać trzepaczką na gładko i wlać do 3 kubków. Można posypać cynamonem.

Porcja dla:

3 osób