Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Pyszny i bardzo prosty deser owocowy z dodatkiem migdałów. Aromatyczne, soczyste owoce i lekki ryż pod słodką pianką. Polecam!

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ryżu
  • masło do wysmarowania tortownicy
  • 3 łyżki startych biszkoptów
  • 2 filiżanki migdałów bez skórki
  • 10 dużych gruszek

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2Ryż ugotować, wystudzić i wymieszać z posiekanymi migdałami. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć biszkoptami. Połowę ryżu rozłożyć na spodzie, na to wyłożyć obrane gruszki.

3Rozsmarować na tym starte brzoskwinie i przykryć pozostałym ryżem.

4Żółtka i cukier puder utrzeć na kogel-mogel, dodać ubitą na sztywno pianę. Całość wylać na ryż, wierzch posypać cukrem. Piec przez około 20-30 minut.

Porcja dla:

16 osób