Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Pyszny i bardzo prosty deser owocowy z dodatkiem migdałów. Aromatyczne, soczyste owoce i lekki ryż pod słodką pianką. Polecam!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- masło do wysmarowania tortownicy
- 3 łyżki startych biszkoptów
- 2 filiżanki migdałów bez skórki
- 10 dużych gruszek
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2Ryż ugotować, wystudzić i wymieszać z posiekanymi migdałami. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć biszkoptami. Połowę ryżu rozłożyć na spodzie, na to wyłożyć obrane gruszki.
3Rozsmarować na tym starte brzoskwinie i przykryć pozostałym ryżem.
4Żółtka i cukier puder utrzeć na kogel-mogel, dodać ubitą na sztywno pianę. Całość wylać na ryż, wierzch posypać cukrem. Piec przez około 20-30 minut.
Porcja dla:
16 osób