Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

To bardzo prosty pomysł – upiecz sobie ten klops, a przez kilka dni będzie można go próbować na różne sposoby, na ciepło i w kanapkach. To świetne rozwiązanie dla rodziców, których dzieci nie znoszą warzyw. W tym klopsie można je bez problemu przemycić!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 cebula, posiekana
  • 120 g mrożonego szpinaku
  • 100 g chleba
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 120 g mrożonej kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.

2W blenderze zmiksować jajko z mlekiem i cebulą. Dodać szpinak i kawałki chleba, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.

3Mieszaninę przełożyć do miski, dodać mięso i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.

4Masę przełożyć do keksówki, tak, aby sięgała do 2/3 wysokości foremki. Mięso będzie uwalniać soki w trakcie pieczenia.

5Piec przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ale zostawić w foremce, żeby soki mogły dobrze wsiąknąć. Dzięki temu klops nie będzie suchy.

Porcja dla:

10 osób