15 min.
40 min.
55 min.
To bardzo prosty pomysł – upiecz sobie ten klops, a przez kilka dni będzie można go próbować na różne sposoby, na ciepło i w kanapkach. To świetne rozwiązanie dla rodziców, których dzieci nie znoszą warzyw. W tym klopsie można je bez problemu przemycić!
Składniki:
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- 1 cebula, posiekana
- 120 g mrożonego szpinaku
- 100 g chleba
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 120 g mrożonej kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
2W blenderze zmiksować jajko z mlekiem i cebulą. Dodać szpinak i kawałki chleba, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
3Mieszaninę przełożyć do miski, dodać mięso i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.
4Masę przełożyć do keksówki, tak, aby sięgała do 2/3 wysokości foremki. Mięso będzie uwalniać soki w trakcie pieczenia.
5Piec przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ale zostawić w foremce, żeby soki mogły dobrze wsiąknąć. Dzięki temu klops nie będzie suchy.
Porcja dla:
10 osób