Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Ten przepis odkryłam zupełnie przypadkiem i na stałe zagościł na moim stole. Zawsze wzbudza entuzjazm!

Składniki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem.

2Gruszki umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne robiąc spore wgłębienie.

3Ser pokroić w kostkę i do każdej połówki gruszki włożyć kawałek.

4Gruszki układać w naczyniu przekrojoną częścią do góry, posypać migdałami, cukrem i sezamem. Na każdą gruszkę położyć odrobinę masła.

5Piec przez 20 minut.

Porcja dla:

6 osób