Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
02 min.
02 min.
Całkowity czas:
07 min.
07 min.
Ten przepis mam od męża, który jest baristą. Niedawno dostaliśmy ekspres do kawy i bardzo dokładnie wybieramy kawę, zwykle jest to arabica. Jeśli nie macie w domu ekspresu, możecie użyć mocnej kawy z zaparzacza.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 200 ml zimnej creme fraiche
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 małe filiżanki espresso
Przygotowanie:
1Podgrzać mleko (najlepiej dyszą do wytwarzania pary). W tym czasie ubić fraiche mikserem.
2Gdy na śmietanie zaczną powstawać czubki, posypać ją cukrem waniliowym i kontynuować ubijanie, aż będzie sztywna.
3Przelać kawę do kubka, a następnie wlać do niej gorące mleko.
4Na wierzch dodać jedną lub dwie łyżki ubitej śmietany.
5Smacznego!
Porcja dla:
2 osób