Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
02 min.
Całkowity czas:
07 min.

Ten przepis mam od męża, który jest baristą. Niedawno dostaliśmy ekspres do kawy i bardzo dokładnie wybieramy kawę, zwykle jest to arabica. Jeśli nie macie w domu ekspresu, możecie użyć mocnej kawy z zaparzacza.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 200 ml zimnej creme fraiche
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 małe filiżanki espresso

Przygotowanie:

1Podgrzać mleko (najlepiej dyszą do wytwarzania pary). W tym czasie ubić fraiche mikserem.

2Gdy na śmietanie zaczną powstawać czubki, posypać ją cukrem waniliowym i kontynuować ubijanie, aż będzie sztywna.

3Przelać kawę do kubka, a następnie wlać do niej gorące mleko.

4Na wierzch dodać jedną lub dwie łyżki ubitej śmietany.

5Smacznego!

Porcja dla:

2 osób