Czas przygotowania:
10 min.
Całkowity czas:
130 min.

Ten przepis to tradycyjna wersja popularnego hiszpańskiego napoju alkoholowego na bazie wina.

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza
  • 1,5 szkl. rumu
  • 0,5 szkl. cukru
  • 750 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 szkl. soku pomarańczowego

Przygotowanie:

1Owoce, rum, wino i sok pomarańczowy należy dobrze schłodzić. Cytrynę, limonkę i pomarańczę pokroić na plasterki i włożyć do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangria nabrała smaku.

2Przed podaniem lekko rozgnieść drewnianą łyżką owoce, a następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier jeśli sangria jest za mało słodka.

Porcja dla:

6 osób