Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
130 min.
130 min.
Ten przepis to tradycyjna wersja popularnego hiszpańskiego napoju alkoholowego na bazie wina.
Składniki:
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 pomarańcza
- 1,5 szkl. rumu
- 0,5 szkl. cukru
- 750 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 szkl. soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1Owoce, rum, wino i sok pomarańczowy należy dobrze schłodzić. Cytrynę, limonkę i pomarańczę pokroić na plasterki i włożyć do dużego szklanego dzbanka. Wlać rum i wsypać cukier. Wstawić do lodówki na 2 godziny, aby sangria nabrała smaku.
2Przed podaniem lekko rozgnieść drewnianą łyżką owoce, a następnie wlać wino i sok pomarańczowy. Dodać cukier jeśli sangria jest za mało słodka.
Porcja dla:
6 osób