03 min.
04 min.
12 min.
Ta metoda smażenia steku polega na częstym odwracaniu go, dzięki czemu smaży się równomiernie, jest pięknie przysmażony z zewnątrz i smaży się szybciej.
Składniki:
- 1 steak, np. ribeye lub z polędwicy wołowej (o temperaturze pokojowej)
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Na średnio-dużym ogniu rozgrzać patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną). Stek osuszyć papierem kuchennym i posypać hojnie solą.
2Gdy patelnia będzie gorąca, dodać dość sporą ilość oleju. Położyć stek i smażyć przez 30 sekund. Po 30 sekundach odwrócić mięso na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Powtarzać tę procedurę aż stek osiągnie pożądany stopień wysmażenia.
3Stek o grubości 2,5 cm po 3-4 minutach będzie z wierzchu przysmażony na brązowo. Można go wtedy zdjąć z patelni i sprawdzić temperaturę w środku za pomocą termometra do mięsa.
454°C = rare (krwisty) 60°C = medium rare (średnio krwisty) 68°C = medium (średnio wysmażony) 73°C = well done (dobrze wysmażony)
5Po wysmażeniu steka do odpowiedniej temperatury zdjąć go z patelni i odstawić na co najmniej 5 minut, aby mięso odpoczęło.
Porcja dla:
1 osoby