Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Ta quiche Cię nie rozczaruje. Jest dość prosta i smakuje wspaniale. Podawać z sałatką na lunch albo na obiad. Można ją też zabrać ze sobą na piknik albo do pracy na lunch.

Składniki:

  • 1 kg mrożonego, siekanego szpinaku
  • 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
  • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania formy
  • 150 g sera koziego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Wysmarować olejem formę do tarty lub naczynie żaroodporne, a następnie wyłożyć je ciastem. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem.

3Ułożyć na cieście boczek, tworząc kształt gwiazdy. Odstawić.

4Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię. Dodać szpinak i podgrzewać przez około 15 minut, aż się rozmrozi i woda wyparuje. Odcedzić i nieco przestudzić.

5W międzyczasie roztrzepać jajka w dużej misce. Wmieszać śmietanę, sól, pieprz i szpinak.

6Wylać tę mieszaninę na boczek, a na wierzchu ułożyć plastry sera koziego (ułożyć je w koło i jeden na środku). Posypać serem Gruyere.

7Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż z wierzchu będzie rumiana.

Porcja dla:

8 osób