20 min.
60 min.
80 min.
Ta quiche Cię nie rozczaruje. Jest dość prosta i smakuje wspaniale. Podawać z sałatką na lunch albo na obiad. Można ją też zabrać ze sobą na piknik albo do pracy na lunch.
Składniki:
- 1 kg mrożonego, siekanego szpinaku
- 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta
- 1 łyżeczka oleju do wysmarowania formy
- 150 g sera koziego
- 2 jajka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Wysmarować olejem formę do tarty lub naczynie żaroodporne, a następnie wyłożyć je ciastem. Ponakłuwać ciasto w kilku miejscach widelcem.
3Ułożyć na cieście boczek, tworząc kształt gwiazdy. Odstawić.
4Na średnim ogniu rozgrzać dużą patelnię. Dodać szpinak i podgrzewać przez około 15 minut, aż się rozmrozi i woda wyparuje. Odcedzić i nieco przestudzić.
5W międzyczasie roztrzepać jajka w dużej misce. Wmieszać śmietanę, sól, pieprz i szpinak.
6Wylać tę mieszaninę na boczek, a na wierzchu ułożyć plastry sera koziego (ułożyć je w koło i jeden na środku). Posypać serem Gruyere.
7Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 minut, aż z wierzchu będzie rumiana.
Porcja dla:
8 osób