Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
45 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Doskonała przystawka dla miłośników fenkułu! Przepis ten dostałam od kolegi z Izraela. Zamiast rosołu używam w nim wody z dodatkiem przypraw i soli. Zastępuję też ziarna gorczycy zwykłą musztardą.
Składniki:
- 4 bulwy kopru włoskiego umyte i pokrojone w ćwiartki
- 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
- 120 ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego
- 1 łyżka miodu
- 235 ml (1 szklanka) białego wina
- 1 łyżeczka gorczycy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Włożyć ćwiartki kopru do dużej głębokiej patelni środkami do góry. Skropić oliwą z oliwek, a następnie wlać bulion z kurczaka, miód i wino. Doprawić gorczycą, solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut, obracając od czasu do czasu.
Porcja dla:
8 osób