Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Doskonała przystawka dla miłośników fenkułu! Przepis ten dostałam od kolegi z Izraela. Zamiast rosołu używam w nim wody z dodatkiem przypraw i soli. Zastępuję też ziarna gorczycy zwykłą musztardą.

Składniki:

  • 4 bulwy kopru włoskiego umyte i pokrojone w ćwiartki
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • 120 ml (1/2 szklanki) bulionu drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • 235 ml (1 szklanka) białego wina
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Włożyć ćwiartki kopru do dużej głębokiej patelni środkami do góry. Skropić oliwą z oliwek, a następnie wlać bulion z kurczaka, miód i wino. Doprawić gorczycą, solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut, obracając od czasu do czasu.

Porcja dla:

8 osób