Czas przygotowania:
30 min.
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Niezwykłe danie w stylu azjatyckim. Jedno z moich ulubionych dań typu stir-fry. Jest w nim japońskie wino ryżowe, imbir i pędy bambusa!
Składniki:
- 700 g filetów z piersi kurczaka
- 3/4 szklanki (150 g) cukru
- 3/4 szklanki (180 ml) sosu sojowego
- 3/4 szklanki (180 ml) mirin (japońskiego wina ryżowego)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka startego imbiru
Przygotowanie:
1Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. W średniej misce wymieszać cukier z sosem sojowym i winem mirin. Odstawić.
2W patelni lub woku rozgrzać olej na średnim ogniu. Wycisnąć do niego sok ze startego imbiru, dodać starty imbir i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni. Włókna imbiru wyrzucić, zmniejszyć ogień na duży i dodać kurczaka. Dodać mieszaninę z sosem sojowym i smażyć przez 2 minuty.
3Mieszając, dodawać kolejno: marchewkę, cebulę, bambusa, pieczarki i roszponkę. Dobrze wymieszać po każdym dodaniu. Dodać makaron ryżowy. Smażyć, stale mieszając, przez ok. 3 minuty.
Porcja dla:
8 osób