Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Niezwykłe danie w stylu azjatyckim. Jedno z moich ulubionych dań typu stir-fry. Jest w nim japońskie wino ryżowe, imbir i pędy bambusa!

Składniki:

  • 700 g filetów z piersi kurczaka
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru
  • 3/4 szklanki (180 ml) sosu sojowego
  • 3/4 szklanki (180 ml) mirin (japońskiego wina ryżowego)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka startego imbiru

Przygotowanie:

1Kurczaka pokroić w niedużą kostkę. W średniej misce wymieszać cukier z sosem sojowym i winem mirin. Odstawić.

2W patelni lub woku rozgrzać olej na średnim ogniu. Wycisnąć do niego sok ze startego imbiru, dodać starty imbir i smażyć, mieszając, aż się przyrumieni. Włókna imbiru wyrzucić, zmniejszyć ogień na duży i dodać kurczaka. Dodać mieszaninę z sosem sojowym i smażyć przez 2 minuty.

3Mieszając, dodawać kolejno: marchewkę, cebulę, bambusa, pieczarki i roszponkę. Dobrze wymieszać po każdym dodaniu. Dodać makaron ryżowy. Smażyć, stale mieszając, przez ok. 3 minuty.

Porcja dla:

8 osób