Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
25 min.
25 min.
Kruche paluchy serowe są świetne jako przekąska! Przepis jest bardzo prosty i można doprawić paluchy według własnego gustu.
Składniki:
- 50 g sera parmezan, świeżo utartego
- ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 500 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
- 1 białko jaja kurzego
Przygotowanie:
1Wymieszać parmezan, pieprz i czosnek granulowany. Rozwinąć ciasto na desce do krojenia. Posmarować lekko białkiem, a następnie posypać ¼ mieszanki z serem. Lekko przycisnąć ser do ciasta, odwrócić całość i powtórzyć czynność. Pokroić ciasto na 12 (2,5 cm) pasków; skręcić paski.
2Umieścić paski ciasta na nieposmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek i piec w piekarniku w temperaturze 175 °C przez 15 minut lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.
Porcja dla:
24 osób