Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Kruche paluchy serowe są świetne jako przekąska! Przepis jest bardzo prosty i można doprawić paluchy według własnego gustu.

Składniki:

  • 50 g sera parmezan, świeżo utartego
  • ¾ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
  • 1 białko jaja kurzego

Przygotowanie:

1Wymieszać parmezan, pieprz i czosnek granulowany. Rozwinąć ciasto na desce do krojenia. Posmarować lekko białkiem, a następnie posypać ¼ mieszanki z serem. Lekko przycisnąć ser do ciasta, odwrócić całość i powtórzyć czynność. Pokroić ciasto na 12 (2,5 cm) pasków; skręcić paski.

2Umieścić paski ciasta na nieposmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek i piec w piekarniku w temperaturze 175 °C przez 15 minut lub do momentu gdy nabiorą złotego koloru.

Porcja dla:

24 osób