Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
1460 min.
1460 min.
Nietypowy sposób na przetwory z winogron. Aromatyczne, marynowane w winnym occie z miodem, goździkami i kardamonem.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych i zdrowych winogron
Przygotowanie:
1Winogrona obrać i oddzielić od szypułek. Starannie umyć, osuszyć i ściśle ułożyć w słoikach.
2Zagotować szklankę wody z octem, miodem, goździkami i kardamonem.
3Wrzącą marynatą zalać winogrona w słoikach.
4Słoiki szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem (płyn nie może wypływać ze słoików). Przykryć kocem i odstawić na dobę. Przełożyć w ciemne i chłodne miejsce.
5Można próbować już po tygodniu!
Porcja dla:
6 osób